Hoe planten Calcium en Magnesium gebruiken

Het belang van Sporenelementen

Wanneer we planten kweken vergeten we vaak het feit dat elke micro- en macro-elementen in harmonie samenwerken, zoals in de natuur werken alle dingen in een belangrijke balans, wat betekent dat de functie van de plant op cellulair niveau sterk afhankelijk is van bepaalde mineralen op bepaalde momenten. Calcium en magnesium spelen een vitale rol in alle planten, daarom is hieronder volledig te begrijpen hoe planten deze twee essentiële elementen gebruiken om voldoende groei en prestaties te leveren, het belangrijkste bij de kweken. Omdat het niet wordt beschouwd als een primaire voedingsstof zoals stikstof, fosfor en kalium, moeten calcium en magnesium beschikbaar zijn in combinatie met de overige elementen, om meerdere rollen te vervullen die we niet direct kunnen zien door alleen naar onze planten te kijken.

Wat doet Calcium voor planten?

Op dezelfde manier waarop Calcium sterkere botten en tanden bij de mens versterkt, is de skeletstructuur van de plant, die wordt gedefinieerd door celwanden van vezelig weefsel, afhankelijk van de opname van Calcium. Pectaat verbindingen van Calcium geven structurele stabiliteit aan celwanden en bindt ze samen. Sterkere celwanden betekent een lagere kans op beschadiging door insecten of een invasie van welke aard dan ook. De celwanden beschermen de plant ook tegen schimmels en ziekten, evenals de algemene weerstand. Calcium zorgt zo voor een betere houdbaarheid en een hogere kwaliteit en opbrengst van groenten en fruit.

Calcium bevordert ook de celstrekking, die zowel tijdens de vegetatieve fase als bij de productie van fruit essentieel is. Dit wordt ook gebruikt om hittestress te voorkomen, omdat Calcium de huidmondjesfunctie en de verwerking van hitteschokproteïnen verbetert. De regulering van de huidmondjes is afhankelijk van de beschikbare hoeveelheden calcium, die de manier waarop de plant kooldioxide uitwisselt.

De beschikbaarheid van Calcium

De meest voorkomende calciumbronnen zijn calciumnitraat, calciumchloride, kalksteen en gips. Afhankelijk van waar u woont en of de waterbron is geclassificeerd als hard of zacht water, is de manier waarop u uw calcium aanvult te wijten aan een paar verschillende manieren, maar de meest voorkomende is het gebruik van natuurlijke kalksteen. De opname van Calcium vereist geen energie-input, wat betekent dat het proces passief is. De mobiliteit van het calcium in de plant vindt plaats in het xyleem samen met water, waardoor de opname in verhouding staat tot de hoeveelheid water die de plant verdampt. Omgevingsfactoren zoals een hoge luchtvochtigheid en lage transpiratiesnelheden kunnen de opname van beschikbaar calcium bepalen, omdat de wateropname door de plant beïnvloed kan worden. Ook het verschil in temperatuur tussen dag en nacht kan helpen bij de calciumopname voor planten.

Calcium Tekort

Een calciumtekort komt niet vaak voor bij de teelt van planten bij het gebruik van leidingwater of bij de teelt in de natuur in het open veld.

Een tekort aan calcium kan worden geïdentificeerd als het jongere blad wordt aangetast. Dit zal resulteren in het teken van vocht en ziet eruit als brandwonden en bleek vlekken, omdat de kleinste bladeren de laagste transpiratie snelheid hebben voordat de mobiliteit van Calcium beperkt wordt. Omdat de productie van de celwand te wijten is aan Calcium, kan een tekort ertoe leiden dat de wanden verzwakken en worden blootgesteld aan een hoger risico van infectie, schimmel of ziekte. Het vasculaire systeem zal dan invloed hebben op de opname van de andere micro- en sporenelementen, wat alleen maar zal leiden tot een veelvoud aan verdere tekorten.

De symptomen van een calciumtekort hebben niet alleen invloed op de onderste bladeren, maar ook op de wortels. Omdat calcium een immobiele voedingsstof is, betekent dit dat de planten het beschikbare calcium niet kunnen verschuiven naar de oudere bladeren, waardoor de uiteinden van nieuwe bladeren verwelken en vaak vervormd raken.

Pythium, beter bekend als wortelrot, kan worteldoppen aantasten als er een tekort aan calcium is. Dit kan de wortelgroei afremmen en wortelpunten dwingen om af te sterven en een broedplaats voor ongewenste bacteriën te worden. De wortelgroei kan ophouden te stoppen en de kracht en de stofwisseling van de plant wordt ernstig in gevaar gebracht.

Wat doet Magnesium voor planten?

Magnesium speelt een andere rol in de gezondheid en groei van planten en hoewel het met calcium wordt geassocieerd, is dit sporenelement nodig voor de basis van de fotosynthese. Vaak denken we aan stikstof als het gaat om nieuwe groei en een levendige groene kleur, maar het is magnesium dat het chlorofylweefsel in staat stelt om de zonlicht vast te leggen. In zekere zin dient magnesium als batterij voor de zonnepanelen in de bladeren die relevante lichtspectrums uit de bladeren filteren. Naast de afbraak van koolhydraten en celmembraanstabilisatie speelt dit sporenelement naast calcium vanaf het prille begin een grote rol in de basisstructuur en de gezondheid van de plant.

Een tekort in Magnesium

De eerste tekenen van een tekort zullen merkbaar zijn op oudere bladeren als ze beginnen te kleuren met een vergeling rond de nerven van het blad. Er treedt een lichtgele verkleuring op waarbij de nerven en bladranden groen blijven, waarna aan beide zijden van de hoofdnerf bruine/gele uitpuilende vlekken verschijnen. Na verloop van tijd zal het blad eraf vallen en zich van de plant verwijderen omdat het niet meer bruikbaar is. Hoge hoeveelheden kalium kunnen ook een negatief effect hebben op de opname van magnesium, dus dit is de reden waarom planten tijdens de bloei een scala aan kleuren kunnen laten zien, vooral tegen het einde van de cyclus. Epsomzouten zijn populair voor de behandeling van een gebrekkige tuin en is een van de beste manier om een laag gehalte aan Magnesium in de bodem te herstellen. Ook is het aanbrengen van compost verstandig, dit is zeer hoog in Magnesium en breekt af in de bodem en wordt tijdens het besproeien ook dieper naar de wortelzone gelekt.

Opname en Beschikbaarheid van Magnesium

Planten gebruiken Magnesium in de ionische vorm die een opgeloste oplossing is die door het groeimedium kan worden opgenomen. De belangrijkste factoren die de opname en beschikbaarheid van magnesium kunnen bepalen zijn lage temperaturen, hoge gehaltes aan calcium of kalium, droge groeimediums en lage P.H. Omdat de P.H. in de bodem verlaagt, is de beschikbaarheid van Magnesium verminderd en de reden hiervoor is de structuur van het Magnesium-ion, zure bodems zorgen er voor dat Magnesium sneller weglekt dan andere sporenelementen.

Conclusie

Als twee essentiële sporenelementen moeten calcium en magnesium altijd gemakkelijk beschikbaar zijn vanaf de kiemplanten tot aan de oogst. De productie van chlorofyl is een grote speler in de stofwisseling en de groei van elke plant, zodat de planten rijkelijk groen groeien en licht omzetten in energie, is te danken aan Magnesium. Werken met ionenvriendelijke pH-waarden in je groeimedium helpt je ook om de hoeveelheid Calcium en Magnesium die je planten dagelijks gebruiken onder controle te houden.

Copyright 2025 © Cellmax Nutrients B.V.